divendres, 8 de gener del 2010

Tinció amb herbes I: Mordents

De manera resumida, els agents tinctòris de les plantes poden ser substantius o adjectius. Els substantius s'enganxen a les fibres sense necessitar ajuda de ningú, entre ells hi ha els que contenen els líquens, el boleng roig, les pells d'anou...Però els adjectius necessiten que la fibra sigui tractada amb certs compostos químics per fer la seva feina. Aquests compostos, normalment sals metàliques, són els mordents.
Hi ha moltes substàncies que es fan servir com a mordents, els d'ús més comú, pels seus bons resultats i baixa toxicitat són l'alum i el cremor tàrtar,

que se solen emprar combinats (Però, alerta! Aneu amb compte! Segons el consell de savis de Ravelry, per tenyir amb congret d'ase només s'ha de fer servir alum, perquè un bany àcid propicía l'aparició dels tons ataronjats, i el cremor tàrtar és un àcid. Aaaah!). També és comú l'ús del coure (sulfat de coure), per potenciar els verds, l'estany (clorur d'estany) per potenciar els vermells i el ferro (sulfat ferrós) per enfosquir (et pot convertir un groc en gris fosc, un blau en negre, un groc en verd...). Un mordent de coure o de ferro es pot obtenir oxidant una mica d'aquests metalls dins aigua amb vinagre, per tenyir es fa servir només una miqueta d'aquest líquid.

Combinant adequadament material tinctòri i mordents es poden obtenir moltíssimes tonalitats. Àcids com el vinagre i bases com la sosa càustica es poden fer servir a vegades per canviar el ph dels banys de tint, ja que n'hi ha que són sensibles a l'acidesa o alcalinitat de l'entorn.
Normalment el bany de mordents es fa abans que la tinció. Per 100g de llana necessites 10g d'alum i 6g de cremor tàrtar (les quantitats són diferents segons la font, jo solec fer servir la quantitat mínima que s'aconsella).
Primer has de deixar la llana en remull dins aigua teba durant almenys una hora (l'hi pots deixar la nit abans), això facilita que els mordents hi penetrin més uniformement.

Després disols ben bé els mordents dins aigua, prou perquè la llana quedi ben tapada

Hi afegeixes la llana i ho poses al foc, de manera que la temperatura vagi pujant a poc a poc fins devers 90º-95º(no ha de bullir)i ho mantens a aquesta temperatura durant una hora.
Finalment deixes que la llana es refredi dins el bany (l'hi pots deixar tota la nit), l'esbandeixes una mica i si has de tenyir tot seguit, la poses dins el bany de tint, i si no la deixes assecar i la guardes per més endavant (he llegit que la llana mordentada es pot guardar uns 3 mesos abans de tenyir-la).
Un cop fet el bany de mordents, el líquid que sobra es pot guardar per fer-ne més, ja que no s'ha gastat tot el mordent. El pròxim cop que facis servir el bany hi has d'afegir devers el 75% de la quantitat inicial.

6 comentaris:

Sunsun ha dit...

Moltíssimes gràcies Mercè!
Segur que ara, amb tots els teus consells, si que m'atreviré a tenyir amb plantes!!
Vaig prenent nota!
;-)

Nutsue ha dit...

Quin tutorial! no asseguro que em posi a fer experiments amb tints naturals en breu, però guardaré bé els consells!

Moltes gràcies!

Penélope ha dit...

Que... ¡¡Feliz NO-navidad!!!! (Hoy empieza, y dura hasta el 24 de diciembre del 2011!!!! :DD)

OLATZ ha dit...

Cómo es Pe .....verdad???
Un saluco Merce.....encantada de conocerte.
Mosu bat Bilbaotik.

Anònim ha dit...

TEN POINTS!
La entrada más COJONUDA que he leido en los ultimos decenios (Porfi p
ásla por el --->

http://translate.google.com/?hl=es#

.. i (porfiiii) tradueix-lo en bé de la comunitat que no coneix googletraslator)

Lluna ha dit...

Moltes gràcies!!! he trobat el teu blog quant buscava de quina manera tenyir llana amb productes naturals, vaig veure un troç d'un programa de TV3 on una noia del Pallars ho feia i ho buscava. Jo ara estic aprenent a filar llana i més endavant m'agradaria tenyir-la per aquest motiu trobo molt interessant el teu blog