dissabte, 21 de febrer del 2009

Com fer un núvol

Aquest és un petit tutorial per explicar com faig els núvols de llana.
Necessites:
1.Llana
2.Fil prim (de cosir, de ganxet...)
3.Utensili per filar (fus, filosa)
El primer que farem serà dividir la llana de pam llarg en cintes de gruixa semblant, per facilitar-ne el maneig i el filatge:

Filarem les cintes de manera desigual. Evidentment, ningú necessita que li expliquin com crear un fil desigual, és el que primer ens surt quan ens posem a filar, deu ser instintiu. De tota manera pot ser convenient fer-ho de manera organitzada. Per això col·locarem les mans a uns 10cm una de l'altra i estirarem la fibra. A prop de la má que aguanta el cap llarg (l'esquerra en el meu cas), la fibra es començarà a aclarir, estirem fins que la densitat de fibra en aquell tros sigui apreciablement inferior que en la part que tenim entre els dits de la dreta, però sense que es rompi i deixem que la torsió penetri en el tros. Continuarem així, separant la fibra a pesics, tota l'estoca. D'aquesta manera tenim un fil que sembla que té cucs enfilats. Perquè us en feu una idea millor, un video:

El fil:

El pas següent és el més important: tòrcer la llana que acabem de filar amb el fil de cosir. Posem el carret de fil i la llana a la lazy kate (o a qualsevol suport):

Enganxem els 2 fils que hem de tòrcer al leader passant-los per dins una baga que li haurem fet a aquest. Amb la mà esquerra aguantem el fil de cosir mantenint-lo en línia amb l'orifici de la filosa o amb el pal del fus i amb la dreta aguantem la llana de manera que formi un angle de 90º amb el fil de cosir. Fem girar el fus o la filosa en sentit contrari al que l'hem feta girar per filar (no cal que vagi massa ràpid) i deixem que la llana s'enrotlli al voltant del fil.

Pot no ser fàcil trobar la velocitat adequada, i es necessita una mica de pràctica perquè les ones surtin com es vol, però el que dóna personalitat a aquesta llana és que sigui desigual.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ehhhh... En la lista de utensilios necesarios te dejaste el número cuatro y el más importante: Arte. Musho arte y ganas de lucir. :D

Verrito ha dit...

me encantaron los videos, no tengo ruega, pero eso se ve tan bien... como si fuese facil...

esperanzaypunto ha dit...

Hola! m´agradaria fer una llana daquesta textura, es a dir, amb el aspecte que te sin girar amb el fill de cusir. es pot torcir la llana una vegada a soles?.
Merche